Reprezentativ

Safe RESTART

Ne apropiem de sfarsitul cosmarului. Toata Europa se deschide catre repornirea motoarelor economice si catre relaxarea, cu prudenta, a masurilor de distantare sociala. Circulatia internationala se porneste timid (see Greece) si ne asteptam ca imediat dupa 15 iunie Guvernul Romaniei sa aiba in sfarsit un plan concret in ceea ce priveste intalnirile publice si in ceea ce ne priveste, modalitatea in care se vor putea desfasura competitiile sportive.

Ne dorim cu nerabdare ca acest lucru sa se intample si ne dorim totodata ca acest lucru sa se poata face in deplina siguranta pentru toti cei implicati: alergatori, spectatori, organizatori. De aceea lucram impreuna cu Coalitia pentru Evenimente Sportive de Masa la un plan de masuri pe care sa-l propunem autoritatilor astfel incat, atunci când evenimentele se vor putea organiza să venim în întâmpinarea acestora pentru a putea să fim mai bine pregătiți si în plus pentru a putea oferi și participanților un sentiment de încredere că evenimentele sportive vor fi locuri sigure după această perioadă.

Lucram la un set de masuri care sa prioritizeze siguranța sportivilor, a echipei de organizare, voluntari, spectatori și a întregii comunitati. Vom avea competitii de alergare sub o atentă supraveghere și cu provocări noi din perspectiva de securitate medicală.

Fiecare eveniment va avea pagina dedicata masurilor de siguranta, persoana desemnata cu pregatirea si implementarea masurilor de siguranta, screening-uri, masuri de siguranta si reguli noi in zona de expo/kit-uri, masuri de siguranta in zona de start/finish si de pe traseu.

Ne dorim sa ne intoarcem cat mai repede pe traseele de alergare in cadrul competitiilor sportive reale. Si o vom face in deplina siguranta.

#staysafe #safeRESTART

Reprezentativ

Dowhnshifting. The name of the new game

Am terminat sezonul 2019 in forta cu un Cluj EcoTrail Ultramarathon “pe racoare” fluturand drapelul national intr-o zi speciala si deja ne conturam planurile pentru 2020. Dupa care totul a reintrat in normal. Goana dupa cadouri, mese imbelsugate, sampanie si artificii. Usor, usor am reintrat pe modul training pentru un 2020 in care toate competitiile la care participam erau marcate in calendarul personal. Planurile de antrenament mergeau bine si ne luptam din nou, ca in fiecare an in aceasta perioada, cu motivatia personala si vremea depresiva. Cateva curse au anuntat ca nu mai pot tine editia 2020 din motive financiare, dar ne-am spus “shit happens let’s move forward”. Nici nu banuiam dezastrul ce se va abate asupra noastra ca si alergatori, organizatori, parteneri. Dimensiunea nu o putem intrezari pe de-a intregul nici azi.

Desi totul este incert si ceata inca persista incepem sa vedem totusi cateva beneficii specifice si trenduri care ne vor influenta modul de viata si deciziile post COVID-19.

  1. Putem alerga oriunde, oricand si pe orice vreme (Do it today, tomorrow is already late). Este atat de simplu si  de placut iar in aceasta perioada pare un dar divin. Nu uita asta.
  2. Cross training-ul il poti face in casa oricand si cu orice (sticle de apa, hartie igienica, scaune,…). Singur, pe zoom cu colegii de club sau chiar cu familia.
  3. Uitam cursele cu zeci de mii de participanti la start; daca tu nu le uiti atunci cu siguranta accesul la Berlin Marathon sau Virgin London va fi muuuuult mai facil.
  4. Nu mai ratam cursele locale. Organizatorii pun mult suflet si energie in evenimentele pe care le organizeaza iar zonele in care se alearga sunt spectaculoase. #runinromania trebuie sa fie mantra noastra in perioada urmatoare mai ales ca a calatori va deveni un privilegiu nu un drept.
  5. Trail running-ul (alergarea montana) va exploda in Romania incepand cu 2021 impreuna cu turismul aferent (cort/camping, rulota, pensiuni mici);  vom alege, pentru familie, pentru sanatatea si viitorul nostru, aerul curat de la munte in locul statiunilor litorale cu zeci de mii de turisti si a hotelurilor de 5* all inclusive (si acolo se alearga, dar dupa mancare si sezlonguri)
  6. Suntem mai multi ! Vedem acest lucru in fiecare zi. Lockdown-ul asta brutal/militar a scos lumea la alergat and guess what, ne cam place senzatia de dupa chiar daca ne doare.
  7. Trecem de la A AVEA la A FI. Chiar daca suntem alergatori, de acum reducem viteza cu care traim si muncim. Dupa 2 luni de stat in casa parca vedem altfel viata, nu ?

Downshifting is the name of the new game.

It’s time for solidarity

Vrem sa acceptam sau nu, un lucru ne este deja clar. Peisajul evenimentelor sportive de alergare (trail sau sosea, semimaratoane, maratoane sau ultra) se va schimba dramatic in perioada urmatoare. Si nu vorbim de luni ci de ani. Consecintele asupra industriei vor fi consistente si nici unul dintre organizatori nu va fi ferit.

Pe termen scurt efectul crizei se vede deja: cele mai multe evenimente amanate sau anulate. Nu trebuie sa uitam ca inca din perioada ianuarie-februarie 2020 multe evenimente erau anulate din cauza dificultatii organizatorilor de a gasi suport financiar sau tehnic din partea sponsorilor. Asa ca in aceasta toamna, teoretic avem deja o inflatie de competitii (pe langa cele programate deja intra si cele amanate cam tot in aceeasi perioada: septembrie-noiembrie). Practic nu avem nici o certitudine ca aceasta criza va intra rapid pe un trend descendent iar autoritatile vor ridica masurile de distantare sociala ceea ce pune sub sub semnul intrebarii si sezonul de toamna.

Pe termen mediu si lung stim ca o criza economica va lovi dur sistemul. Putinii antreprenori care sprijineau evenimentele sportive vor avea ca prioritate supravietuirea companiei iar alergatorii, multi dintre ei someri deja, se vor gandi de 2 ori inainte de a plati taxa de inscriere. Asta inseamna ca vor participa la mai putine evenimente atat din cauze economice cat si din cauza urmarilor psihologice pe care le va lasa distantarea sociala impusa de un virus dement cu o propagare atat de nebuna.

Vom fi mai putini la competitii, competitii mult mai rare dar cu siguranta mult mai bine organizate. O cursa fara o poveste, fara un marketing bine structurat si care nu poate oferi o experienta unica va dispare. Fiecare eveniment trebuie sa vina cu ceva nou, cu un upgrade de la un an la altul in speranta ca, pe langa acei cativa “fani activi cu ecuson” ai competitiilor tale sau vanatorii de premii, vor dori si altii sa repete experienta.  Organizatorii care vor fi foarte bine conectati la lumea antreprenoriala sau cei care vor convinge autoritatile locale sa sustina evenimente cu impact pentru comunitatea locala vor reusi sa-si finanteze competitia.

Companiile (cele ce vor ramane) vor intelege ca trebuie sa investeasca nu doar in confortul angajatilor cat mai ales in sanatatea lor. Si aici nu vorbim doar despre asigurari medicale platite cat de preventie, de recomandarea si acordarea de instrumente catre un stil de viata sanatos: abonamente fitness, participarea gratuita la evenimente sportive, sedinte PT, nutritie personalizata. Well Being Manager sau Ultra Life Coach sunt pozitii care nu trebuie sa lipseasca din companiile viitorului.

Este momentul in care solidaritatea are un rol esential. Pentru multi dintre noi alergarea este salvarea, activitatea care ne-a transformat vietile, cercul de prieteni sau ne-a redat increderea in capacitatea individuala de rezilienta si dezvoltare. Recomandarea in acest moment este sa stai acasa dar pentru unii dintre noi “acasa” inseamna dealul din spatele casei, parcul orasului sau strada pe care locuim. Acolo e “acasa” pentru noi.

Stim totodata si ce inseamna organizarea unei competitii de anvergura. Cat stres, cate nopti nedormite, cati kilometri pe traseu, cate sute de kilograme incarcate si descarcate, efectul “bad comments” sau mai ales cel al “good comments” care dau de fapt sens muncii istovitoare de la un eveniment.

Este deci momentul in care solidaritatea alergatorilor si a organizatorilor va face diferenta. Daca vom fi aproape unii de altii (sigur, dupa ridicarea restrictiilor de distantare sociala … ) alergatori, organizatori, sponsori si parteneri impreuna cu autoritatile atunci vom trece peste acest moment greu si ne vom bucura inzecit de o competitie de alergare. Acum ne dam de fapt seama ce pierdem.

We love you all